lauantai 7. tammikuuta 2012

Tähti se kulukeepi itäiseltä maalta

Ranskassa loppiainen on kaikkien odottama juhla, sillä joulunajan päättymisen lisäksi se merkitsee la galette des rois -nimisellä voitaikinapiirakalla herkuttelua. Ranskalaisen loppiaisperinteen mukaan piirakan sisälle leivotaan pieni esine, jonka löytäjä saa päähänsä paperikruunun kuninkuuden tai kuningattaruuden merkiksi, minkä lisäksi hän saa valita itselleen loppuillaksi oman kuninkaan tai kuningattaren. Huijaamisen välttämiseksi - tai pikemminkin vanhasta tottumuksesta - kakun jako tapahtuu siten, että perheen/seurueen nuorimmainen istutetaan pöydän alle, mistä käsin hän sitten luettelee järjestyksen, jonka mukaan kakkupalat syöjille jaetaan. Illan säteileväksi kuningattareksi nousi kukas muukaan kuin Lou.

Äskettäin löysin itseni kuuntelemasta sitä Tiernapoikien versiota, jota isä ja Kuura muinoin tapasivat jouluisilla automatkoilla kuluttaa, kunnes olivat ajaneet koko muun maailman hermoromahduksen partaalle. Joskus vain tulee sellainen olo. Nostalgiaa, nostalgiaa...

Loppiaisen lisäksi tästä pian päättyvästä perjantaipäivästä tekee erityisen se tosiseikka, että on Alex Turnerin 26-vuotis syntymäpäivä. Onneksi olkoon! Kuukauden miinus kahden päivän päästä tavataan... Haluan myöskin toivottaa onnea Hetille, joka piakkoin täyttää täydet 18 vuotta.




Kumppanikseen kuningatar Lou valitsi mut.
Olen otettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti